lauantai 2. lokakuuta 2010

Kuntokoulu

Naulan kantaan.
Ei tainnut puolustusvoimien komentaja arvatakaan, miten oikeaan hän osui puhuessaan tarpeettomuudesta. Tämä taitaa olla hyödyllisin julkisuudessa oleva keskustelun aihe - puolustusvoimien uudelleen organisointi.
Käsitykseni mukaan puolustusvoimat pitäisi tuotteistaa uudelleen. Tappamiseen perustuvaa armeijaa kukaan ei todellakaan enää tarvitse. Se on aikansa elänyt.
Ihmiset ovat kuitenkin jostain syystä asevelvollisuuden säilyttämisen kannalla. Myöskään asevelvollisuuden merkittävää lyhentämistä ei pidetä suotavana.

Vallitseva käytäntö.
Vallitsevan käytännön mukaan ihmiset ilmaisevat kantansa asioista ja sillä kielellä ja terminologialla, jolla juttu on tuotu esille. Kansan tahto siinä kuitenkin ilmenee. Jutut kiertää aina ns. kansan suussa. Juttujen alkuperää tai funktiota eli tehtävää on joskus vaikea tunnistaa.

Rasismiako?
Ihmisten tappamiseen perustuvat puolustusvoimat ovat aikansa eläneet. Niitä ei kukaan todellakaan tarvitse. Pohjanoteeraus saavutettiin nopeantoiminnan joukkojen perustamisessa. Yhdessä Ruotsin ja Hollannin kassa perustettiin ensimmäiset nopeantoiminnan joukot. Silloinen pääministeri perusteli asiaa mm. sellaisella argumentilla, ettei niitä tietenkään tultaisi käyttämään lähialueilla. Hän viittasi mahdollisena käyttökohteena Afrikkaa. Siinä yhteydessä tiedotusvälineiltä meni sivu suun herkullinen pointti. Kysymyshän on siitä, että onko neekereiden tappaminen jotenkin parempi homma kuin venäläisten tappaminen. Siis rasismia.

Sotakiihko.
Kun Suomen armeija ei mitenkään onnistunut pääsemään aseelliseen yhteenottoon, niin yhteiskunnan johtajissa ilmenevä sotakiihko purkautui omien joukkojen tulittamisena ja omien kansalaisten surmaamisena. Kumpikin tapaus sai tiedotusvälineissä ihan mukavasti tilaa, mutta tapauksia ei sen kummemmin pohdittu. Afganistanissa nimittäin suomalaiset vahingossa tulittivat suojatulla alueella liikkuvia omia sotilaitaan. Toinen tapaus sattui puolustusvoimien paraatin yhteydessä, jolloin panssarivaunu ajoi vahingossa sotaveteraanin yli.

Uusi tuote.

Armeija pitäisi tuotteistaa uudelleen. Jo nyt tuo organisaatio on Suomen suurin kuntokoulu. Siitä on hyvä jatkaa. Jatkaa mihin? Puolustusvoimien pitää tietenkin huolehtia kansalaisten terveydestä – terveydestä ihan jostain muusta näkökulmasta kuin nykyisen terveydenhuolto-organisaation.

Miesten koulu.
Termiä 'miesten koulu' ei tässä yhteydessä pidä ottaa sukupuolikysymyksenä. Se kertoo kuitenkin sen totuuden, mitä kansa ajattelee asepalvelusta. Kansan mielestä pojista tulee miehiä pakollisen asepalvelun aikana. Se on suurenmoinen saavutus. Tällä en todellakaan tarkoita armeijan tappamisorientoitunutta puolta. Kysymyshän on nuorten miesten henkisestä ja fyysisestä terveydestä. Ei taida myöskään varusmiesten sosiaalinen kehitys olla ihan vähäistä.

Mitä tilalle?
Armeija pitää integroida ihmisten koko elinajan terveydestä vastuussa olevaksi yhteiskunnan osaksi. Se on sitä, mikä tapahtuu ennaltaehkäisevänä – ei siis sairauksien hoitona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti