torstai 9. syyskuuta 2010

Herneitä nenässä

Helsingin kaupunginaltuutetut Mika Ebeling, Sirpa Asko-Seljavaara ja Terhi Koulumies.

Kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling ihmettelee Helsingin Sanomien 9.9.2010 mukaan
Olemmeko me valtuutetut osa Helsinkiä vai toisten yläpuolella?

Onkohan se nyt ihan niin, että valtuutetut kuvittelevat olevansa muiden yläpuolella. Voihan se olla toisellakin puolella.

Viime keväänä
kaksi kaupunginvaltuuston jäsentä mukkiniemeläiset kokoomuksen kaupunginvaltuutetut Sirpa Asko-Seljavaara ja Terhi Koulumies pahoittivat mielensä kaupunginvaltuuston päätöksestä tarjota koululaisille yksi kasvisateria viikossa.

Sirpa Asko-Seljavaara
aloitta kirjoituksensa MunkinSeutu-lehdessä viikot 8-9/2010:
Helsingissä on 50000 koululaista, jotka saavat hyvää ja ravitsevaa kouluruokaa joka arkipäivä.

Terhi Koulumies aloitta kirjoituksensa samassa lehdessä:
Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt poistaa koululaisilta oikeuden päivittäiseen liha-ateriaan.

Mikähän kouluruuasta tekee hyvän?
Onko se maku vai joku kollektiivinen mielipide? Se voi olla maku. Vallitseva käsitys hyvän makuisesta ruuasta perustuu alkoholin kiihottamien makunystyröiden tuottamaan informaatioon. Toisin sanoen nykyinen ruokakulttuuri saattaa hyvinkin perustua alkoholivetoiseen elämäntapaan. Kollektiiviset seikat pakottavat tai houkuttelevat ihmiset käyttäytymään porukan mukaan.

Onko kouluruoka sitten ravitsevaa?
Onhan siinä toki kaikki tarpeelliset vitamiinit, hivenaineet ym. Mutta - mutta, jos ruokamme on niin terveellistä, niin miksi ihmiset ovat ihan kamalan sairaita jo lapsena. Siis, miksi koululaiset ovat niin sairaita, levottomia, ylipainoisia, vaikka joka paikassa kerrotaan heidän saavan terveellistä ruokaa?

Terve ruoka taitaa olla myytti.
Yhteiskunta on nostanut kädet pystyyn sen edessä. Eihän yksikään poliitikko uskalla nostaa kissaa pöydälle tässä asiassa. Miten kansanedustaja Asko-Seljävaara reagoi ennen joulua olleeseen kohu-uutiseen sikojen huonosta kohtelusta? Miten kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies kertoi lapsilleen, ettei juuri heidän kinkkunsa ollutkaan tehty eläinrääkkäyksen kohteeksi joutuneesta siasta?

Entä sitten Terhi Koulumiehen käsitys oikeudesta päivittäiseen liha-ateriaan?
Onko se oikeus? Päätöksen on kuitenkin tehnyt Helsingin kaupunginvaltuusto. Valtuusto on kaupunkilaisten kollektiivisen tietoisuuden ilmaus. Päätös taisi olla aika odottamaton! Kannattaisi ajatella, että mikä on pielessä, kun tällainen päätös putkahtaa odottamatta esiin.

Mikä voisi olla pielessä?
Ovatko koululaiset sitä mieltä, että heillä on oikeus olla paljon nykyisiä aikuisia terveempiä, kun he varttuvat? Kysymyshän on ennen kaikkea koululaisten mielenilmauksesta, vaikka heiltä ei asiaa kysyttykään!! Päätös syntyi, vaikka lapset eivät olleet heiluttamassa banderolleja kokouksen aikana kaupungintalon edessä.
Eläimiä ei enää kasvateta joka tilalla. Siitä on luovuttu. Ymmärtääkö professori tämän pointin? Yhteiskunta on tervehtynyt. Eläimiä ei enää tapeta joka tilalla tai edes joka pitäjässä, pääsääntöisesti. Teurastustoiminta on keskittynyt suuriin laitoksiin. Niiden aiheuttama stressikeskittymä on oma asiansa.

Käsitykseni terveestä ruuasta
on jotain ihan muuta kuin kaupunginvaltuutettujen Sirpa Asko-Seljavaaran ja Terhi Koulumiehen käsitykset. Mielestäni terveellistä ruokaa on tuoreista tarpeista juuri ennen nauttimista valmistettu ateria. Pakasteet ja einekset eivät ole tuoreita, vaikka parasta ennen päivämäärä niin väittäisikin. Ne ovat melko kuollutta ravintoa, vaikka niissä onkin etiketissä ilmoitetut ominaisuudet. Jokainenhan sen tietää, että kerran valmistettu ja sen jälkeen jäähtynyt ruoka on jotenkin mautonta. Ei siihen lämmittäminen auta pyttipannun houkuttavuudesta huolimatta. Sitä paitsi pakastaminen pilkkoo solurakennetta ja osa pilkkoontuneista molekyylien osista jää rasittamaan elimistöä.

Haaste Sirpa Asko-Seljävaaralle.
Kansanedustaja Sirpa Asko-Seljävaara, olet toiminut menestyksellisesti ammatissasi, joka vaatii suurta älykkyyttä. Sinut on maineesi perusteella valittu kansanedustajan vaativaan tehtävään. Haastan sinut, jos sinulla on rohkeutta ja kykyä ottaa haaste vastaan. Haastan sinut pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta eläinperäisestä ravinnosta. Haastan sinut pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta lisättyjä kemikaaleja sisältävistä ruuista ja juomista. Haastan sinut pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta pakastetusta ruuasta ja juomista. Maitoa, jota ei ole pastöroitu eikä homogenoitu eikä siitä ole poistettu rasvaa, voit juoda aterioiden ulkopuolella.

Haaste Terhi Koulumiehelle.
Kaupunginvaltuutettu Terhi Koulumies, kaupunkilaiset ovat valinneet sinut yhdeksi luottamushenkilökseen, joka tekee päätöksiä kaupunkilaisten puolesta. Onkohan kovin järkevää kuuluttaa lihansyönnin välttämättömyyttä kokeilematta mitään muuta? Haastan sinut, jos sinulla on rohkeutta ja kykyä ottaa haaste vastaan. Haastan sinut pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta eläinperäisestä ravinnosta. Haastan sinut pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta lisättyjä kemikaaleja sisältävistä ruuista ja juomista. Haastan sinut pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta pakastetusta ruuasta ja juomista. Maitoa, jota ei ole pastöroitu eikä homogenoitu eikä siitä ole poistettu rasvaa, voit juoda aterioiden ulkopuolella.

Haaste muille Helsingin kaupunginvaltuutetuille.
Valtuutetut on valittu hoitamaan yhteisiä asioitamme. Onkohan kovin järkevää vastustaa kasvissyöntiä, kun ei tiedä siitä mitään? Haastan teidät, jos teillä on rohkeutta ja kykyä ottaa haaste vastaan. Haastan teidät pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta eläinperäisestä ravinnosta. Haastan teidät pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta lisättyjä kemikaaleja sisältävistä ruuista ja juomista. Haastan teidät pidättäytymään kolmen kuukauden ajan kaikesta pakastetusta ruuasta ja juomista. Maitoa, jota ei ole pastöroitu eikä homogenoitu eikä siitä ole poistettu rasvaa, voit juoda aterioiden ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti