maanantai 12. syyskuuta 2011

Mielenkiintoine näkökulma:
"Presidentinvaalissa voittajan on kerättävä toisella kierroksella yli puolet äänistä. Se antaa myös mahdollisuuden puhua kansan enemmistön tuesta. Suoralla kansanvaalilla valittu presidentti voi halutessaan haastaa eduskuntaa ja sen luottamusta nauttivaa hallitusta."
Valtakunnan päämies ravitsee kansaa.
Noinhan sen pitääkin mennä = presidentin tärkein tehtävä on ravita kansaa.
"Ei ole mahdoton ajatus, että Niinistö, Lipponen tai Väyrynen lähtisi hakemaan omalle mielipiteelleen kansan tukea ohi eduskunnan."
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tutkimus+Ylioppilastutkinnon+arvosanat+eivät+sovellu+pääsykokeeksi/1135269269951


NÄKÖKULMA: Presidentin vallan karsiminen on helpotus puoluepomoille

julkaistu tänään klo 07:00, päivitetty tänään klo 07:59
Seuraavan presidentin valtaa rajoitetaan sitomalla se viime kädessä eduskunnan tahtoon. Uudistus on helpotus hallitukselle ja puoluejohtajille, sillä presidenttiehdokkaiksi on tulossa Sauli Niinistön, Paavo Lipposen ja Paavo Väyrysen kaltaisia vahvatahtoisia henkilöitä, jotka eivät arkaile haastaa hallitusta.
Eduskuntavaalien yli lepäämässä ollut perustuslain uudistus palaa huomenna eduskunnan käsittelyyn. Presidentin valtaa kaventavan uudistuksen läpimeno varmistettiin jo viime eduskunnassa, kun silloin oppositiossa ollut SDP sai siihen oman puumerkkinsä. Uudistuksen mukaan presidentin ja hallituksen riitatilanteet ratkaisee eduskunnan kanta.
Käytännössä presidentin on taivuttava enemmistöhallituksen tahtoon.
Kokoomuslaisen pääministerin Jyrki Kataisen on tämän jälkeen helpompi lyödä nyrkkiä pöytään, istuipa presidenttinä sitten kokoomuksen Sauli Niinistö, SDP:n Paavo Lipponen, keskustan Paavo Väyrynen tai joku muu.
Keskustajohtaja Mari Kiviniemi kuvaili riita-asetelmia viikonvaihteessa.
- Sauli Niinistön ja kokoomuksen linjat ovat kyllä aika lailla kaukana toisistaan. Eikä Paavo Lipponen kysele Jutta Urpilaiselta eikä Kiinan keisarilta, mitä mieltä hän saa olla asioista, Kiviniemi vertaili.
Kiviniemellä on ollut tunnetusti omat vääntönsä presidenttiehdokas Väyrysen kanssa.
Suorasta kansanvaalista on tullut presidentille vahva selkänoja. Presidentti Martti Ahtisaari vertasi ihan vakavissaan omaa kannatustaan puolueiden kannatukseen. Myös Tarja Halonen on puhunut suoraan kansalta saamastaan valtakirjasta.
Presidentinvaalissa voittajan on kerättävä toisella kierroksella yli puolet äänistä. Se antaa myös mahdollisuuden puhua kansan enemmistön tuesta. Suoralla kansanvaalilla valittu presidentti voi halutessaan haastaa eduskuntaa ja sen luottamusta nauttivaa hallitusta.
Ei ole mahdoton ajatus, että Niinistö, Lipponen tai Väyrynen lähtisi hakemaan omalle mielipiteelleen kansan tukea ohi eduskunnan.
Presidentin ja eduskunnan välillä tuomariksi jää kansa, joka voi seuraavissa vaaleissa vaihtaa eduskunnan tai presidentin.
YLE Uutiset / Pekka Kinnunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti