perjantai 9. syyskuuta 2011

Lasten itsenäisyys

Yksilö
Eikö päiväkodeissa takkua pahiten se, että jokaista lasta yritetään huomioida yksilönä. Nehän osaa itse olla yksilöitä. Ei lastentarhanopettajien todellakaan tarvitse soveltaa käytäntöön samaa sääntöä, mitä noudatetaan ulkomaalaisten kanssa.

Kotouttaminen
Ulkomaalaisten kotouttamisen perussääntö on, että suomalaisten pitäisi ymmärtää tänne tulleiden vierasmaalaisten käytöstä. Suomen itsenäisyydenkuusen laatassa lukee: Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto.

Lastentarhaan sovellettuna se tarkoittaa, että opettajien ei tarvitse suostua jokaisen vanhemman heille 'määräämäänsä' lapsen erityiskohteluun.

Lapset eivät kärsi siitä, että he vaan saavat olla toisten lasten kanssa - ilman vanhempien jatkuvaa käskyttämistä.

http://www.yle.fi/alueet/helsinki/2011/09/raty_helsingin_lastentarhanopettajatilanne_katastrofaalinen_2857874.html




Räty: Helsingin lastentarhanopettajatilanne katastrofaalinen

julkaistu tänään klo 06:04, päivitetty tänään klo 07:37

Kuva: Mika Kanerva / YLE
Sosiaali- ja terveystoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja, kokoomuksen Laura Räty vaatii hallitusta lisäämään kymmeniä lastentarhanopettajien koulutuspaikkoja Helsinkiin pikaisesti. Paikoista valtava osa joudutaan täyttämään epäpätevillä hakijoilla ja tilanne on vaikeutumassa, kun suuret ikäluokat jäävät nyt eläkkeelle.
Helsingin lastentarhan- ja erityislastentarhanopettajien 1 200 vakanssista noin joka seitsemäs on täytetty epäpätevillä ihmisillä. Tilanne vaikeutuu nopeasti, sillä lähivuosina neljännes työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle. Erityisen vaikeaa on jo nyt saada päteviä hakijoita ruotsinkielisiin virkoihin.
Rädyn mukaan tilanne kohenee vain, jos Helsingissä aletaan kouluttaa myös ruotsinkielellä lastentarhanopettajia.
- Ruotsinkielisiä lastentarhanopettajia ei ole koulutettu lainkaan pääkaupunkiseudulla, joten heistä on erityisen suuri pula. He jäävät tietysti mieluusti asumaan sinne opiskelupaikkojen läheisyyteen, jossa sitten tätä pulaa ei ole.
Räty kuvailee tilannetta täysin kestämättömäksi ja vetoaa maan hallitukseen, että siihen saataisiin parannus.
- Koko lastentarhanopettajatilanne on katastrofaalinen. Se on syntynyt pikkuhiljaa vuosien saatossa ja siihen on monia syitä, mutta tärkein on se, ettei tällä seudulla ole riittävästi koulutuspaikkoja, myöskään suomenkielisiä. Meillä nyt jo on 12-16 prosenttia vakansseista täytetty epäpätevillä, niin kyllä se uusien aloituspaikkojen tarve on useita kymmeniä lisää vuodessa.
Arki päiväkodeissa takkuaa
Rädyn mukaan pula pätevästä henkilökunnasta rasittaa jo nyt päivähoidon arkea kohtuuttomasti.
- Tottakai se näkyy päiväkotien arjessa, toiminnan suunnittelussa ja ihan siinä lapsiryhmätyössä. Tiedämme sen, että motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilöstö on kaiken A ja O lastentarhan arkielämän pyörittämisessä.
Apulaiskaupunginjohtajan oma lapsi aloitti hiljan päivähoidossa ja perhe on ollut tyytyväinen palveluun. Räty toivoo, että kaikilta helsinkiläisperheiltä voisi tulla sama arvio.
- Sekä tilastojen valossa, että sen valossam mitä terveisiä tulee päiväkotien henkilökunnalta ja vanhemmilta arkielämästä, että pula opettajista rasittaa kaikkia. Helsingille on äärimmäisen tärkeää, että päivähoito on laadukasta ja erittäin korkeatasoista ja että perheet ovat siihen tyytyväisiä. Nyt on muistutettava hallitusta siitä, että lastentarhanopettajien saatavuus on meille tärkeä asia.
YLE Helsinki

Kommentit

Musse-setä, tänään klo 07:26

Lastentarhanopettajien nykyinen palkka on lähinnä pilkkaa.

occam, tänään klo 07:26

Jos tilannetta on jouduttu paikkaamaan muun koulutuspohjan omaavilla henkilöillä , pidän erittäin typeränä mennä julkisesti jakamaan heitä päteviin ja "epäpäteviin".
Olen lukuisia ammatteja elämäni aikana nähnyt, joissa alalle kouluttamaton henkilö on paljon sopivampi tekemään kyseistä työtä ,kuin koulutuksen saanut se,
kuin ei aina mene yksi yhteen.
Kuitenkin lasten kanssa tekemisissä olevien taustat tarkistetaan ja jos tällainen kokoomustantta ei tajua sitä, että ei kukaan halua ajautua alalle,jossa ei ole muuta,kun sijaisuuksia , lomituksia, palkkakuoppa, aliarvostus, niin jo on kumma. Luulen ,että tämä kokoomuspolitiikka on enemmän ollut luomassa tilanteen kehitystä, kuin estänyt sitä.
Mautonta puhetta Rädyltä ja tilannetajun puutetta.
Kaikki arvostus pienipalkkaisille lastentarhatyöntekijöille, jotka suurella sydämellä tekevät työtänsä!

KohtaLTO, tänään klo 07:13

Ottakee sosionomit, joilla varhaiskasvatuspätevyys töihin :) Heillä on pätevyys ja yhteiskunnallinen, pedagoginen ote. Ja lisätkää sosionomien sisäänottomäärää, heistä on vaikka mille alalle, (lapset, vanhukset, nuoret, päihde, mamu...) Saavat työskennellä lto:n hommissa jos varhaiskasvatusopinnot ja harjoittelut suoritettuina. Ja jos mielestänne he ovat "epäpäteviä" niin kouluttakaa lisää heitä, tulee sekin halvemmaksi kuin kohta kiireellä ruveta hommaamaan nopeasti koulutettuja lto:ta ties mistä.

hieno tutkinto muttei edes huonoja töitä, tänään klo 06:39

Yliopistollisia koulutuspaikkoja pitäisi muutenkin muuttaa radikaalisti. Vielä huutavampi pula on lääkäreistä, eri puolilla Suomea. Samaan aikaan koulutetaan läjäpäin humanisteja ja luonnontieteilijöitä työttömiksi, eräillä aloilla tuplasti tarvetta vastaava määrä. Jopa tekniikan paikkoja on liikaa opiskelijatarjontaan nähden.

Herätkää siellä opetusministeriössä. Eivät yliopistot itse voi mitään muutoksia tehdä. Hallitus hommiin!

Kohta ex ope, tänään klo 06:20

Lisää palkkaa lastentarhanopeille ja "päiväkodin tätä" puheet loppumaan, lapsityhmien koot kuriin ts. suhdelukujen tuijottelu lisää lapsia ryhmään ja seinät päiväkotirakennuksissa tulevat vastaan. Kuka tulee tekemään töitä yliopistokoulutuksella "säilyketehtaaseen". Säästöt ja leikkaukset eivät sovi päiväkoteihin ja kouluihin.
Kiitos! Kommenttisi on lähetetty toimitukseen. Julkaisemme kommentteja arkisin klo 9-18 välisenä aikana.
Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua. Asiattomia ja hyvien tapojen vastaisia kommentteja ei julkaista. Pitkiä kirjoituksia voidaan lyhentää, muuten kommentit julkaistaan sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti