lauantai 27. elokuuta 2011

Verkkouutiset - Tripolin olot kurjistuvat - kapinalliset pyytäneet hätäapua

Libyassa oilisi tapahtunut vallanvaihto joka tapauksessa ilman verenvuodatusta.


Vuonna 1983 Filippiinien tilanne oli kriittinen, mutta siellä tapahtui veretön vallanvaihto. Samalla tavalla Neuvostoliitto romahti verettömästi. Kummassakin tapauksessa alueella oli niin voimakas positiivinen ilmapiiri, että vieraat vallat eivät pystyneet lähettämään sotajoukkoja - mukamas turvaamaan rauhaa.

Joogalentäjät
Filippiinit syksy 1983

Filippiineillä oli mukana myös blogin kirjoittaja kolmen kuukauden ajan. Meitä oli siellä 1000kunta.
 Moskova 19.8.1991

Kun panssarit alkoivat vyöryä Moskovaan elokuussa 1991,
niin neuvostoliittolaiset joogalentäjät kiiruhtivat Moskovaan. Heitä tili sinne noin 2600 eikä kumousyrityksen
johtaja Gennadi Janayev voinut muuta kuin surkeasti ryypiskellä kotonaan.


Luonnon toiminta
Luonnon toiminnassa oleellisinta on, että asiat tapahtuvat ja niillä on ilmenemismuoto. Tälläkin kerralla typerät länsimaiset johtajat uskoivat ihmisten tappamisen tuovan rauhan.

Turhaa
Koko Libyan sotaoperaatio on ollut aivan turha. En ole Norjan breiviikin kannattaja, mutta käsittääkseni norjalaiseen yhteiskuntaan oli patoutunut hirvittävä määrä vihaa Norjan osallistustuttua Kosovon pommituksiin. Sellainen viha purkautuu aina.


Verkkouutiset - Tripolin olot kurjistuvat - kapinalliset pyytäneet hätäapua


Vallattu Tripoli on rampautunut, sähköt ovat poikki päivittäin useiden tuntien ajan ja monille alueille ei tule lainkaan vettä.

Libyaa uhkaa humanitaarinen kriisi ja asukkaat pelkäävät levottomuuksia.

–Kapinalliset hallitsevat aluetta mutta täällä ei ole palveluja, vettä eikä sähköä, kertoi Tripolissa laukkujaan pakannut Abdul Qader.

Hän aikoi lähteä pahasti kärsineeltä Abu Slimin alueelta vaikka uskoi Gaddafin kukistuneen.

Nyt kaupunkia hallitsevat sodan arvet. Katujen reunat pursuavat roskia ja siellä täällä on edelleen taisteluissa kuolleiden ruumiita. Viimeksi lauantaina eräästä varastosta löytyi yli 50 ruumista.

Ruuan ja polttoaineen hinnat ovat nousseet räjähdysmäisesti samalla kun niiden tarjonta on kutistunut. Kapinallishallinto pyysi lauantaina humanitaarista hätäapua kansainvälisiltä järjestöiltä. He syyttävät Gaddafia vesijohtoverkon sabotoinnista.

–Me aloitamme nyt nollatilanteesta. Älkää odottako ihmeitä, mutta lupaamme yrittää tehdä tästä vaikeasta ajasta niin lyhyen kuin mahdollista, kapinallisten edustaja Mahmoud Shamman sanoi.

Lauantaina tripolilaisille oli luvattu jakaa 30000 litraa polttoainetta. Vettä ja dieseliä odotetaan sunnuntaiksi.

Sirten antautumisesta neuvotellaan

Moni pelkää, ettei väkivalta lopu diktaattorin kukistumiseen. Myös kapinalliset sanoivat ymmärtävänsä vastarinnan vaarat.

–42 diktatuurin vuoden jälkeen meillä tulee olemaan ongelmia niiden kanssa, jotka yrittävät vahingoittaa yhteiskuntaamme, Shamman sanoi.

Kapinallisneuvoston johtajan Mustafa Abdel Jalilin mukaan kapinalliset harkitsevat pyytävänsä muilta arabimailta poliiseja auttamaan turvallisuuden vakauttamisessa.

Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon väläytti kansainvälisten poliisijoukkojen lähettämistä Libyaan. Jalilin mukaan länsimaiset poliisivoimat eivät kuitenkaan ole tervetulleita.

Kapinalliset kertoivat käyvänsä neuvotteluja Gaddafin kotikaupungin Sirten antautumisesta. Vanhan vallan joukot hallitsevat yhä Tripolin itäpuolella sijaitsevaa kaupunkia.

–Me voimme vallata kaupungin sotilaallisesti, mutta haluaisimme tehdä sen rauhanomaisesti, puhemies Shamman sanoi.

Myös muualla Itä-Libyassa käydään yhä satunnaisia taisteluja, mutta Shamman vakuutti, että haasteista huolimatta pahin on nyt ohi.

–Meillä ei ole kaaosta. Missään ei pala. Meillä on valta.

Gaddafi on ehkä paennut Algeriaan

Libyan kapinallisten mukaan heillä ei edelleenkään ole varmaa tietoa Muammar Gaddafin olinpaikasta. Lauantaina Gaddafin epäiltiin paenneen rajan yli Algeriaan.

Asiasta kertoi Egyptin valtiollinen uutistoimisto Mena, joka perusti tietonsa kapinallislähteisiin.

Menan mukaan kuusi panssaroitua Mercedes-merkkistä autoa ajoi perjantaiaamuna Libyasta Algeriaan. Libyan kapinalliset eivät kyenneet pysäyttämään saattuetta.

Uutistoimiston haastattelemien lähteiden mukaan autot ovat saattaneet kuljettaa korkea-arvoisia libyalaisviranomaisia tai jopa Gaddafia ja hänen poikiaan.

Algerian viranomaiset ovat kieltäneet tiedon rajanylityksestä. Myös rajaviranomaiset epäilivät tietoa, koska paikalliset asukkaat eivät olleet raportoineet saattueesta.

Algerian hallitus ei ole tunnustanut kapinallishallintoa Libyan viralliseksi edustajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti