keskiviikko 11. elokuuta 2010

Arkkipiispa Leon mielestä Suomessa ovat arvot hukassa

Arvot hukassa.
Olen arkkipiispa Leon kanssa samaa mieltä, että Suomessa arvot ovat hukassa.
Ruokailu
Ruokailun alussa ei mielestäni ole välttämätöntä tehdä ristin merkkiä. Tärkeintä on rituaali, jopa arkkipiispa kutsuu ruuan siunaamiseksi. Itse kutsun sitä loitsuksi. Se hiljentää kehon, mielen ja sielun. Eli katkaisee juuri hetkeä aikaisemmin vallinneen tilan. Tällä tavalla ruumis valmistellaan vastaanottamaan ravinto.
Arkkipiispa Leo kirjoittaa
Arvojen katoaminen näkyy aivan elämän perusasioissa, kuten ihmisten käydessä syömään ruokapöytään.
Olen hänen kanssaan samaa mieltä Luojalle osoitettavasta kiitollisuudesta.
Huoleni kohdistuu kuitenkin ruokailun epäsäännöllisyyteen ja toiseen ehkä surkeampaan juttuun. Ruokailu on nyt jonkinlaista tekemistä. On tietysti kiva keskustella aterialla.
En tiedä, miten kirkkojen edustajat suhtautuvat myöhään illalla nautittavaan päivälliseen. Itse ymmärrän sen häiritsevän merkittävästi unen ravitsevaa ominaisuutta. Aamulla on tunkkainen olo.
Sitten suvivirsi.
Ei suvivirrellä ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Se on suomalaista kulttuuria kauneimmillaan. Ihan totta. Siinä ilmenee suomalaisten koko elämän riemu ja voima. Siinä ilmenne sellainen hurmos, mitä yksikään muu laulu ei ole koskaan saanut aikaiseksi. Olkoonkin, että sitä kutsutaan suvivirreksi. Virsihän tarkoittaa alunperin tietoa.
Joulujuhla
on sitä suomalaista herkkua, mitä monen muslimin lapset joutuvat kuvittelemaan veri kielellä. Olkoonkin, että siinä viitataan parin tuhannen vuoden takaisiin tapahtumiin, niin ei se silti ole uskontoa. Se on suomalaisen perusjätkän elämän peruspilari. Ihan ilman mitään uskontoa.
Lainaus arkkipiispalta
näyttää joillakuilla olevan ajatus, että uskonnonopetuksestakin halutaan kouluissa pois, että se olisi jotain hyvää tulevaisuuden kannalta.

Viisikymmentäluvun kansakouluissa vielä käsittääkseni nykyäänkin opetettiin, että pitäisi olla seitsemän vuoden tarvetta vastaavat viljan varmuusvarastot. Se opetettiin. Ei kai ne silloiset ja nykyiset kansanedustajat ole niin tyhmiä, että olisivat tuollaista laittaneet kouluopetukseen ihan huvikseen. Vai olivatko? Tuskin. Tuollainen ilmiö voi tapahtua vain kansakunnan kollektiivisen tietoisuuden mukaan. Sitä voi kutsua myös Luojan tahdoksi.
Onko päättäjillä omaa tahtoa?
Valtakunnan päämies
Seuraavissa presidentin vaaleissa kansan pitäisi kääntyä taiteilijan puoleen. He osaavat ja uskaltavat ilmentää sisäistä kutsuaan. Heidän ei tarvitse toimia äänestäjiä miellyttääkseen. Saatamme olla arkkipiispan kanssa samaa mieltä, että valtakunnan päämiehen tärkein tehtävä on kansan ravitseminen. Eihän yhdenkään valtion päämies pysty pakottamaan kansaansa mihinkään, mihin kasakunnan kollektiivinen tietoisuus ei anna myöden. Valtiokunnan päämies ravitsee kansaansa puheillaan.
Valtakunnan päämies ja eduskunta ovat kansakunnan kollektiivisen tietoisuuden viattomia peilejä. Ihan sama ketä valitaan eduskuntaan, ei se vaikuta tuleviin päätöksiin. Siis ei edustajien persoona sinänsä, vaan kansa.

Viite:
http://www.verkkoapila.fi/opencms/opencms/apila/news/articles/10676.html?view=tpn

Tapani Vaulasto
+ 358 45 6791830
http://www.autoparaati.fi/autoparaati
http://www.veeda.fi/valpaslepotila
http://tieto-toimisto.blogspot.com
Facebook Profile:facebook.com/tapani.vaulasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti