sunnuntai 21. marraskuuta 2010

"Muurit EU:n ja Naton väliltä poistettava, valta siirtymässä uusille mahdeille"

Kun Nato alkoitti entisen Jugoslavian pommitukset maaliskuussa 1999,
niin Euroopan johtajat olivat koolla Berliinin huippukokouksessa. Ja kuinka ollakaan - USAan presidentti Bill Clinton saapui kokoukseen 'yllättäen' - yhdessä sitten juhlittiin pommitusten aloittamista.

Tai sitten ei
- Euroopan unionia ei olisi olemassa ilman Natoa. Kaksi organisaatioitamme ovat olleet samassa veneessä jo vuosikymmeniä, Van Rompuy tiedotteessaan, joka julkaistiin pian Nato-kokouksen jälkeen.
Naton johtajat säästyivät syytteeltä kansanmurhasta
Hän muistutti, että strategiset kumppanit EU ja Nato toimivat yhdessä Bosnia-Hertsegovinassa, Kosovossa ja Somalian rannikolla sekä Afganistanissa "olka olkaa vasten".
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/archive/index.php/t-90768.html
William Blum, joka on entinen Yhdysvaltain ulkoministeriön virkailija, kertoo kirjassaan Roistovaltio myös Jugoslavian Nato-pommituksista.
Kanteeseen oli liitettynä huomattava määrä todisteita, joista ilmeni, että Naton pommitus aiheutti Jugoslavian murha-aallon, provosoi serbejä julmuuksiin, aiheutti luonnonkatastrofin ja jätti ympäristöön räjähtämättömiä pommeja ja köyhdytettyä uraania.
Luonnollista kyllä, kanne ei johtanut mihinkään.
Lisäksi Van Rompuy teki melko rohkean tunnustuksen.
- Huomaamme molemmat (EU ja Nato), kuinka maailman strateginen maisema muuttuu nopeasti. Uudet mahdit vaativat poliittista asemaa, joka vastaa niiden taloudellista voimakkuutta. Mihin vauraus leviää, valta siirtyy.
Ei tainnut von Rompoy aavistaakaan, miten oikeassa hän on.

"En ymmärrä vaikeuksia"
Van Rompuy haluaa varmistaa, että EU-Nato -suhde rakennetaan synergian, yhteistyön ja mukaanoton varaan. Hän toivoi, että EU:n ja Naton suhteen vahvistuminen näkyisi Naton strategiassa.

- En ymmärrä vaikeuksia tässä tehtävässä (yhteistyön lisäämisessä), olivat ne sitten poliittisia tai käytännöllisiä. Hän haluaa, että nyt etsittäisiin pragmaattisia ratkaisuja laajempiin rakenteellisiin ongelmiin, jotka ovat estäneet EU-Nato -suhdetta kehittymästä.
Hyvä, että takkuaa
Naton ja EU:n yhteistyö takkuaa Kyproksen kiistan vuoksi.
Naton lakkauttaminen on tehokkain tapa
EU antoi syyskuun Eurooppa-neuvoston kokouksessaan Ashtonille tehtäväksi keksiä ideoita EU-Nato -suhteen vahvistamiseksi.
Vai onko? Taitaa Joogalento olla tehokkaampaa
Jospa sotilaat meditoisivat päivittäin ja tekisivät yhteisen joogalento-ohjelman. Se on tehokkain tunnettu stressinpoistaja.

Ensimmäinen kerta toden sanoo
Mitähän se itse asiassa sanoi. Koska päättäjät oli koolla eikä kokousta pidetty, niin se ei taida olla tarpeellistakaan
Toimittaja kysyi Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussenilta hänen tiedotustilaisuudessaan, miksi Nato ja EU eivät voineet pitää samalla huippukokousta kun kaikki henkilöt olivat kerta paikalla.
Oikein hyvä - EUun edustajille ei ollut äänivaltaa
EU:sta siis Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy ja Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso osallistuivat Naton kokoukseen puheoikeudella, ilman äänivaltaa.
Rasmussen vastasi, että EU:n edustajat olivat kuitenkin kutsuttu paikalle, aivan samoin kun hän on EU-kokouksissa läsnä. Hän ei alkanut selitellä vaikeuksia sen tarkemmin.
Niin se todellinen rauha vaan etenee
Van Rompuy muistutti tiedotteessaan, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja kutsuttiin nyt ensimmäistä kertaa huippukokoukseen. Tosin rooli on pysyvällä puheenjohtajalla nyt eri kuin aiemmin kiertävällä puheenjohtajalla ja Eurooppa-neuvosto on nyt virallinen EU-instituutio. Silti kutsu oli Van Rompuyn mukaan symbolinen ele Natolta EU:lle.


Verkkouutiset - "Muurit EU:n ja Naton väliltä poistettava, valta siirtymässä uusille mahdeille"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti